Saturday, October 13, 2007

Through Wounds We Soon Will Stitch

Ca să fac mai uşoară trecerea de la experienţa neplăcută cu Transilvania Jazz Festival la prima zi oficială de muncă a unei noi săptămîni, am ales o trupă americană care se situează undeva, în punctul cel mai înalt al unei căltorii imaginare de la Godspeed You! Black Emperor la Joy Division, făcîndu-i o vizită şi lui Peter Gabriel. A Whisper in the Noise vin din Minesota şi reprezintă cel mai recent proiect rock/ambiental al compozitorului şi multi-instrumentistului West Thordson.
Aşa cum sugerează extrem de bine şi numele, A Whisper in the Noise fac o muzică melancolică şi tristă, atmosfera întunecată fiind foarte bine punctată de partea instrumentală unică şi eficientă mai ales în prestaţiile live. "Art-rock"? Din punctul meu de vedere, oamenii pot să îşi numească muzică pe care o fac cum le vine mai bine la îndemînă, atîta vreme cît produsul este ascultabil. Nu neapăratvandabil!
Cei şase membrii ai formaţiei interpretează perfect o muzică minimalistă dar extrem de intensă, iar inserţiile vocale cu teme ce variază de la introvertire pînă la sensul vieţii şi aportul insrumentelor clasice nu fac decît să creeze o atmosferă propice meditaţiei de orice fel.
Am fost foarte impresionat de As the Bluebird Sings, al doilea album al formaţiei, locul unde chitara abia ciupită şi vocea aproape şoptită a lui Wet se îmbină perfect într-o călătorie prin decorurile eu-lui interior.
S-ar putea să-i fi auzit pe coloana sonoră a filmului Lady in the Water al lui M. Night Shyamalan (da, şi eu m-am minunat căt de prost poate să fie filmul, venit totuşi de la tipul care a făcut şi The Village, Signs sau The Sixth Sense), unde propuneau lumii propria variantă la The Times They Are A-Changing. Pe de altă parte, A Tale of 2 Doves pare a fi fost compusă de Danny Elfman şi s-ar fi potrivit pe coloana sonoră de la Corpse Bride. Enjoy!


Rolling, across the sands
hiding the blood, in history
by those who won
as the blue bird sings
pure deeds are spent
and the chalk man frins
as we forget
I had a dream
that we could see
something farther than we now see
as a child would dream
before consuming everything
on the course to hell

La ora actuală, A Whisper in the Noise se pregătesc pentru lansarea oficială a celui mai nou album, produs de vechiul prieten Steve Albini, Dry Land. Despre acesta se spune că este cel mai complex rezultat al muncii formaţiei de pînă acum, ducînd-o în punctul în care ar pute deveni main-stream. Mai vedem...
Discografie:
Through the Ides of March (2003)
2D (2004)
As the Bluebird Sings (2006)
Dry Land
(2007)

myspace
wiki

No comments: