Wednesday, October 3, 2007

Babylon Was Built On Fire



Ce faci cu piesele care nu se potrivesc cu ceea ce cîntă formaţia ta? Le arunci la gunoi, încerci să le mulezi pe gustul celorlalţi membri. Sau dacă descoperi că ai nevoie şi de versuri peste armoniile instrumentale? Îţi iei încă doi colegi şi mai faci o trupă. Ceea ce se întîmpla în anii '70 cu trupele punk de pe teritoriile majetăţii sale, se întîmpla astăzi în Canada, locul cel mai productiv din punct de vedere al scenei indie. Godspeed You! Black Emperor nu numai că şi-au cîştigat unul dintre locurile de frunte pe scena muzicală canadiană şi au influenţat şi inspirat oameni din toată lumea, dar au asigurat şi resursa umană pentru alte formaţii care gravitează în jurul lor. A Silver Mt. Zion a fost format în 2000 după şase ani de muzică instrumentală cu Godspeed You! Black Emperor de către fondatorul Efrim Menuck şi alţi doi colegi şi a ajuns acum la 7 membri, fiecare fiind implicat şi în alte proiecte după un pattern al formaţiilor canadiene.
Deşi iniţial proiectul avea rolul de a-l ajuta pe Efrim să îşi îmbunătăţească performanţele muzicale, omul şi-a dat seama că nu are nevoie de reguli atunci cînd face muzică dar şi că ar prinde bine un pic de lirism. Aşa că a continuat să cînte doar ceea ce-i suna bine, dar şi să scrie versuri de o sensibilitate dezarmantă, cu referinţe iudaice. Dar în nici un caz nu este doar o variantă cu voce a Godspeed You! Black Emperor, deşi pe alocuri se regăseşte nuanţa de plenitudine progresivă a acestora. Sound-ul atmosferic dat de violoncel este de multe ori spart de intervenţii de percuţie şi de o voce tulburătoare. Mai mult post-punk decît post-rock.
Mystery and wonder did light up the valley
To be beat back by dark clouds and a harsh reeking wind
And that battle staggered through 3 awful months there

To stop for a minute
Just to start up again
Your hands like birds in the trees

If the trees themselves were all on fire

Your hips on mine make a choir

Singing "baruch atta adonaï"

And the river never made it to the lake

So the lake surrendered to the mountain

And the mountain's heart did fucking break

At the sight of your nervous hands...
În timp ce a continuat activitatea alături de Godspeed You! Black Emperor, Efrim şi-a păstrat pentru A Silver Mt. Zion toate ideile care nu se încadrează în nota formaţiei "mamă", extinzînd aria de instrumente folosite şi descoperind versurile cu conţinut politic.

Discografie:
He Has Left Us Alone but Shafts of Light Sometimes Grace the Corner of Our Rooms... (2000)
Born into Trouble as the Sparks Fly Upward
(2001)
This Is Our Punk-Rock, Thee Rusted Satellites Gather + Sing (2003)
Pretty Little Lightning Paw (2004)
Horses in the Sky (2005)
wiki
myspace

No comments: