Wednesday, October 3, 2007

The Major Cities of the World Are Being Destroyed One by One by the Monsters



Mi-ar fi plăcut ca 65daysofstatic să facă soundrack-ul unui film recent văzut (Primer). S-ar fi potrivit, aşa cum se potriveşte muzica Aphex Twin cu imaginile din π... partea ritmică oricum se apropie serios de creaţiile irlandezului şi reprezintză coloana vertebrală a fiecărei piese 65daysofstatic
Trupa vine din Sheffield, UK (home of the mighty arctic monkeys) şi a prestat pe primele 3 albume un post-rock instrumental de calitate superioară. Muzicieni extraordinari, 65daysofstatic îşi construiesc bucăţile cu grijă ajungînd la sonorităţi extrem de apropiate de perfecţiune pînă la un punct culminant de unde te lasă din mînă, să cazi în prăpastia unde sălăşluiesc demonii personali. Cele 3 albume lansate din 2001 pînă acum (oamenii sînt mai interesaţi să cînte live şi o fac extrem de bine) sînt capodopere ce trebuie privite ca întreguri şi nu drept colecţii de piese, fiecare melodie este legată de următoarea într-un şirag de stări sufleteşti adînci. Muzica perfectă pentru o şedinţă de psihanaliză a secolului XXI.
Pentru cei care se aşteaptă a muzica să aibă un mesaj direct şi extrem de vizibil, 65daysofstatic apar ca o dezamăgire. Cel puţin la prima audiţie a unui album. Dar pentru cei care se mai dedau din cînd în cînd şi la audiţii de muzică clasică, formaţia va crea o vrajă din care este, dacă nu greu, măcar neplăcut de ieşit.
Viziunea postapocaliptică de pe ultimul album, şi mai ales de pe EP-ul lansat în 2007 (Don't Go Down To Sorrow)este de fapt o recompensă, pentru că noi deja am păcălit sfîrşitul tuturor timpurilor şi plutim undeva în vidul propriilor vise cu "Aren't We All Running" la maxim.

... şi mi-au făcut poftă să fug la Praga anul viitor pe 21 februarie să-i văd pe The Cure, pentru care deschid în State turneul 2008 ;-)
Discografie:
The Fall of Math (2004) One Time for All Time (2005)
The Destruction of Small Ideas
(2007)

wiki
myspace

si un interviu excelent aici

No comments: