Tuesday, October 16, 2007

Albatross

Un cîntec mult prea elegant pentru a conţine vreo referinţă la Monty Python şi un nume de formaţie care te poate duce cu gîndul la hardcore - Early Day Miners. Trupa îşi are rădăcinile în Indiana (Indieana?) şi practică o muzică parcă făcută pentru a accentua starea de spirit în care te afli în momentul audiţiei. Nu te trimite nicăieri, doar te întoarce în mod repetat asupra ta, iar dacă asta are rolul de a vindeca răni sufleteşti, cu atît mai bine. Iar muzicuţa din piesa care dă titlul şi acestui post este perfectă pentru acompaniamentul unui road-movie.
Early Day Miners reprezintă în esenţă munca lui Daniel Burton, creierul din spatele mai multor formaţii şi proiecte din mid-west, la care se adaugă prin rotaţie o gaşcă de prieteni, atît pentru înregistrări, cît şi pentru prestaţiile live, ceea ce aduce multe elemente noi de la un album la altul.
Întreaga muzică, profund inspirată din imagistică, a formaţiei are o căldură sufletească, ce te duce cu gîndul la spaţii deschise, eventual americane, dar şi un sentiment de renunţare melancolică, vizibil mai ales în interpretarea vocală. Deşi este o muzică într-un fel fericită, nu e nici pe departe o muzică pentru oameni fericiţi, mai mult, nici măcar pentru cei care se aşteaptă la elemente de folk/country specific mid-western. Orişicît, muzicuţa poate avea şi alte roluri într-o melodie şi mulţi ignoră asta de pe la Bob Dylan încoace.

Şi, dacă mai era nevoie, label-ul sub care îşi scot albumele Early Day Miners se numeşte Secretly Canadian :-D
Discografie:
Placer Found
(2000)
Stateless
EP (2002)
Let Us Garlands Bring
(2002)
Jefferson At Rest (2003)
All Harm Ends Here
(2005)
Offshore (2006)

wiki
myspace

No comments: