Friday, October 5, 2007

Spinning Makes Me Dizzy

Din San Diego, California vine un nume despre care de-abia aştept să vorbesc de cîteva zile. Ultima dată cînd am fost captat total de sonorităţile unei trupe a fost în urmă cu un an, într-o toamnă mult mai mohorîtă, cînd am pus mîna pe The Last Romance, ultimul şi cel din urmă album al scoţienilor de la Arab Strap, cărora le vine rîndul în curînd. The Album Leaf este proiectul solo început în 1998 de către Jimmy LaValle, cel care în mod normal prestează ca şi chitarist în trupa californiană de post-rock Tristeza. Dar, pentru că se pricepe la toate instrumentele, în The Album Leaf, Jimmy face totul, fiind ajutat de vreo 4 muzicieni doar în apariţiile live extrem de spectaculoase.
The Album Leaf aduce o muzică introspectivă foarte potrivită pentru o toamnă nevrotică. Calmă şi liniştită, muzica este total diferită de ceea ce face LaValle în Tristeza, sau de proiectele hardcore mai vechi. Straturi peste straturi de sintetizatoare, tobe sau chitări, instrumentele înregistrate în studio se aşează ordonat cu scopul de a te conduce spre melancolie relaxantă în care îţi poţi schimba perspectiva asupra lucrurilor din jur. Iar influenţele de jazz regăsite în cîteva piese nu fac altceva decît să te îndemne să te aşezi şi mai confortabil pe propriile tristeţi.
Insert-urile de conversaţii sau clipocit de ape crează o atmosferă exrem de relaxantă, iar o audiţie neatentă poate conduce la un somn cu vise surprinzătoare. O lume instrumentală cu sunetul clapelor plutind interminabil în jurul unor teme nu extrem de originale. Dar, luate în ansamblu, piesele The Album Leaf acoperă această carenţă cu starea pe care o provoacă. Iar atunci cînd LaValle se hotărăşte să îşi folosească şi versurile în cîntece, te regăseşte pur şi simplu dezarmat în faţa unei lumi necunoscute care te împinge cu toată viteza înainte spre următoarea zi.

În mod sigur merită încercat măcar un album, dar repede, pînă la prima zăpadă, pentru că atunci va fi nevoie de alte sprijinuri pentru a aduce starea de relaxare, fie ea chiar şi numai temporară.
Discografie:
An Orchestrated Rise to Fall, Music Fellowship / Linkwork records, 1999
One Day I'll Be on Time, Tigerstyle Records, 2001
In a Safe Place, Sub Pop records, 2004
Into the Blue Again, Sub Pop / City Slang, 2006

myspace
wiki

No comments: