Saturday, January 19, 2008

Burial - Near Dark

Yeah! I feel them hardcore ghosts haunting, but... Burial vine din UK cu al doilea album dupa un debut self-titled in 2006, care i-a lasat cu gura cascata pe amatorii de muzici "ciudate" de pe toate meridianele Internetului. Burial face un amalgam stralucitor de soul si R'n'B, la care se adauga o voce feminina perfect incadrata, totul intr-o atmosfera melancolica. Dar faptul ca tipul din spatele proiectului si-a creat o perdea de ceata londoneza de cea mai buna calitate in jurul sau si nu apare live, este mai greu de acceptat. Daca-i credem pe cei de la pitchforkmedia, motivul nu ar fi crearea unei senzatii ci doar a lasa muzica sa vorbeasca pentru ei, neinfluentata de nici un fel de alt background.
Dub, minimalism, jazzy. Scurt si la obiect, repetitiv, dar niciodata monoton. Pe alocuri, Untrue, lansat la finalul lui 2007, poate fi considerat overrated, dar o parte din vina o au si criticii muzicali supusi Majestatii Sale, cei care au ridicat in slavi primul album, si au setat standarde inalte pentru continuare. Nu te poti astepta ca o bucata de muzica sa iti rezolve problemele, tot ce poate face un album Burial, de exemplu, este sa le inveleasca intr-o ceata luminoasa. Muzica pentru luni dimineata sau pentru orice zi de mers la munca.
Muzica sa nu este greu de inteles, motivele pentru care face muzica, in schimb, da, asa ca trebuie citit macar un interviu cu personajul care se ascunde sub numele Burial, pe blog-ul casei de discuri care il pune la munca, Hyperdub Records.
Si pentru ca tabloul britanic sa fie complet, oamenii i-au facut spre sfirsitul lui 2007 si un remix excelent lui Thom Yorke la And It Rained All Night.

myspace

No comments: